top of page
  • kochf2

Světový den porozumění autismu


2. duben je Světovým dnem porozumění autismu. Zhruba 1% lidí v celosvětové populaci má autismus a to znamená, že tito lidé vidí a vnímají svět trochu jinak. Během Světového dne porozumění autismu zvyšujeme povědomí o autismu a chceme docílit toho, aby děti a dospělí s autismem byli ve společnosti více přijímaní. U nás v centru zároveň společně pomáháme vytvářet svět, ve kterém všechny děti mohou dosáhnout svého plného potenciálu.


V následujícím článku Vám vysvětlujeme, jak se u dětí může autismus projevovat. Zároveň Vám přinášíme tipy, které Vám komunikaci s dětmi s autismem usnadní.


Jak se autismus u dětí projevuje?

Každé dítě s autismem je individuální a projevy autismu jsou u každého dítěte trochu jiné. Děti s autismem obvykle mají problémy ve třech oblastech - komunikace, sociální interakce a hra. Malé děti bývají frustrované, protože nedokáží dospělým sdělit, co chtějí a potřebují a to může dále vést k nežádoucímu chování. Stejně tak jejich zájmy a hra mohou být stereotypní nebo neobvyklé - u nás v centru máme děti, které jsou fascinované například vláčky nebo tématikou krotitelů duchů. U dětí si rodiče také mohou všimnout toho, že neopětují jejich emoce a mají problém se například usmát v reakci na úsměv dospělého. Zároveň může být také varovným signálem to, když děti nenavazují oční kontakt nebo nereagují, když na ně voláte jejich jménem.


V případě, kdy rodiče některé z projevů autismu u dítěte zjistí, doporučujeme navštívit pediatra, který dítě vyšetří a případně zašle k dalším odborníkům a doporučí terapii. Protože projevy autismu jsou různorodé, je důležité vše konzultovat s odborníky.


Jak komunikovat s dětmi s autismem?


1. Buďte trpěliví: některým dětem s autismem trvá delší dobu, než si uvědomí, co jim sdělujete, nebo co od nich žádáte.


2. Buďte pozitivní: když komunikujete a hrajete si s dítětem s autismem, je důležité vyjadřovat pozitivní emoce jako je nadšení a radost ze hry a dítě pozitivním afektem odměňovat.


3. Buďte podporující a sdílejte své emoce: děti s autismem mají často problém s vyjadřováním emocí. Je proto velmi důležité, abychom je s nimi seznamovali a učili děti tyto emoce vyjadřovat během hry a běžné interakce.


4. Následujte dítě: při hře volte aktivity a hračky, které má dítě oblíbené a imitujte ho, dítěti tak dáte najevo, že jste ve hře s ním a spíše vás tak do hry nechá vstoupit.


5. Komentujte a pojmenovávejte objekty: protože děti s autismem mají obvykle opožděný vývoj řeči, je důležité jejich řeč rozvíjet. Komentujte hračky, se kterými si hrají a předměty kolem vás.


73 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page